Vervangen brug Fraamklap

Vervangen brug Fraamklap

In opdracht van de gemeente Loppersum heeft combinatie Macadam B.V. – Machinefabriek Rusthoven B.V. de brug Fraamklap vervangen.

De werkzaamheden zijn uitgevoerd op basis van een BVP contract waarbij best value pointer als administratie tool is gebruikt. Bij de door de opdrachtgever gekozen aanbestedingsvorm is er geen ontwerp van de nieuwe brug voorhanden. Combinatie Macadam B.V. – Machinefabriek Rusthoven B.V. heeft derhalve zelfstandig het voorlopig, definitief- en uitvoeringsontwerp ter handgenomen en Lievense opdracht gegeven deze brug aardbevingbestendig te construeren.

Bij de realisatie is zoveel mogelijk trillingsvrij gewerkt, de palen zijn trillingsvrij geboord vanaf een eigen ontworpen hulpplateau.

De nieuwe brug is voorzien van een nostalgisch pakket, er zijn klinknagels aangebracht, de nieuwe remmingswerkpalen voorzien van mooie ouderwetse monnikskappen, en het metselwerk is voorzien van kubestijlen.

Ook qua duurzaamheid konden wij ons steentje bijdragen, na onafhankelijk onderzoek van de SKH bleken de oude remmingswerkpalen, die wij verwijderd hadden bij de sloop van de oude brug, nog goed geschikt voor de realisatie van een wachtsteiger.

De nieuwe brug is handbediend uitgevoerd, eigenlijk precies zoals de oude brug ook werkte.

De werkzaamheden zijn gestart in maart 2019 met de demontage van de bovenbouw en de sloop van de onderbouw van de oude brug. De oplevering heeft 12 juli 2019 plaatsgevonden.